Ada-Ciganlija-01

Ada Ciganlija je ljudskom rukom nastalo poluostrvo, ekološka oaza centralnog dela Beograda u neposrednoj blizini ušća reke Save u Dunav, a samo 4km od centra Beograda. Okruženo je nasipom i omeđano rekom Savom sa jedne i Savskim jezerom sa druge strane.

Naziv „Ciganlija” je nastao od keltskih reči „singa” i „lia” koje označavaju ostrvo i podvodno zemljište. Vremenom se u narodu izmenio i odomaćio u „ciganlija”.

Adu krase čista voda Savskog jezera i gusta listopadna šuma. Ona je prirodno bogatstvo brojnih vrsta prica, glodara i insekata. Samo Savsko jezero je dom velikog broja riba.

Ukupna površina Ade Ciganlije sa Adom Međicom i akvatorijumom iznosi 800 hektara. Savsko jezero je zapravo veštačko jezero u sastavu Ade ciganlije. Jezero je dugo 4,2km, sa prosečnom širinom 200m, tako da je ukupna dužina plaže oko 7,5km. Dubina jezera ide i do 13m. Tokom letnje sezone dnevna posećenost Ade ide i do 300.000 ljudi dnevno. Voda je toplija i čistija od rečne.

Zašto Beogradska škola ronjenja rado roni na Savskom jezeru, ili kako popolarno kažemo u Adi.

Što Se tiče pristupačnosti do Ade Ciganlije se lako stiže iz svih delova grada, pogotovo od 2012. godine kada je na špicu Ade otvoren i novi most koji olakšava dolazak sa novobeogradska strane. Do same lokacije za ronjenje je veoma jednostavno doći kolima starim Obrenovačkim drumom koji se proteže 100m paraleno sa makiškom obalom jezera. Uz drum postoje parking mesta na kojima se ne plaća parking tarifa, a do obale jezera postoje izbetonirane pešačke staze, tako da je pristup samoj obali sa opremom veoma jednostavan.

Zbog dubine od 13m i šljunkovitog prilaza koji omogućava jednostavno ulaženje sa obale, jezero je pogodno za ronjenje. Jedina „mana” Savskog jezera je slabija vidiljivost u letnjim mesecima, ali upravu tu „manu” Beogradska škola ronjenja, pretvara u prednost, uvežbavajući podvodnu orjentaciju u uslovima slabije vidljivosti i uvežbavanje podvodnog pretraživanja terena kako u okviru Advanced open water kursa tako tako i tokom vežbanja i usavršavanja van kursa.

Jedna od pravih ronilačkih poslastica koju Beogradska škola ronjenja praktikuje na Savskom jezeru je izvođenje noćnih zarona kao obavezan deo Advanced open water kursa, a i u ronjenju „za svoju dušu”.

Za ljubitelje malo ekstremnijih zarona Savsko jezero predstavlja dobru lokaciju u zimskim mesecima, kada površina jezera zaledi, pa ronioci sa adekvatnim znanjem i iskustvom mogu uživati u čarima „ice divinga”, odnosno ronjenju ispod površine leda.

Tokom proleća i jeseni jezero je dovljno toplo da se može roniti i danju i noću u „mokrom odelu”.

Na delu jezere kod starog „Pinokio bara” a sada „Bikini bara”, pored „Smokvica bara” na dnu jezera razvučen je poligon od linija koji povezuju čvorišta, balvane i jarbole. Roneći po poligonu srešćete se sa betonskih artefaktima: žaba, amphora, patulja, pas, cipelica, štrumfovi, pečurka…

Posle ronjenja koje organizuje Beogradska škola ronjenja, rado sednemo i uz piće odradimo „debriefing” zarona, uz razmenjivanja međusobnih utisaka i lepo druženje u prirodi jedinstvene beogradske eko-oaze.

Posle ronjenja na Adi Ciganliji takođe je moguće: voziti kajak, kanu, igrati fudbal, košarku, odbojku, rukomet, tenis, skakati bandžijem, voziti bicikl, rolere, igrati golf, pecati, penjati se uz veštačku stenu...

Ada Cignalija je uređena, opremljema i pre svega opuštana. Retko je prirodno bogatstvo u samom centru grada, još od 1821. godine proglašena je za državno dobro. Zbog svoje lepote Branislav Nušić je Adu nazvao „Vodeni cvet”.

Kroz ovaj kratki tekst, nabrojano je mnogo razloga zašto volimo ronimo na Savskom jezeru, ali svakako da je od bilo kog teksta o ronjenju bolje samo ronjenje. Zato je Beogradska škola ronjenja skoro svakog vikenda na Savskom jezeru, odnosno „Adi”.

Vidimo se.

Ada-Ciganlija-02