Krupajsko-vrelo-01

Početkom novembra Beogradska škola ronjenja organizivala je ronjenja na Adi. Pored uživanja u ronjenju, uvežbavali smo snalaženja u uskom prostoru u uslovima nulte vidljivosti. U workshop-u "motalica" uvežbavali smo ronjenje koristeći strelice, kolačiće (cookies), lampe, reel-ove i spool-ove. Posle kratkog teorijskog upoznavanja, vežbanje smo otpočeli na suvom, simulirajući nultu vidljivost, a nakon toga nastavili i u jezeru. Kako je sve to izgledalo možete pogledati na sledećem linku.

Motalica-02

Sve to kao uvod za ronjenje u pećini vrela reke Krupaje, koje je Beogradska škola ronjenja organizovala 09.11.2014. godine.

Lep novembarski vikend iskoristili smo za odlazak u prirodu. Ovaj put smo doslovce iskoristili tu frazu i odlučili da odemo u srce same, kraljice prirodnih lepota - u pećinu, a pećinsko ronjenje sigurno predstavlja neponovljiv doživljaj za svakog ljubitelja ronjenja. Krupajsko vrelo - vrelo reke Krupaja.

Početak puta je krenuo sasvim uobičajeno, okupljanje, pakovanje opreme. Međutim u samom startu osetila se neverovatno lepa atmosfera, jer smo svi znali gde idemo, i niko nije sumnjao da ćemo se vratiti sa neverovatno lepim uspomenama.

Po dolasku na lokaciju, ljubazni domaćini su nas ponudili kafom, čajem i domaćom rakijom. Uz piće smo joj jednom prošli kroz plan ronjenja, bliže se upoznali sa samom lokacijom i proverili opremu.

Prvi zaron smo izveli podeljeni u dve grupe ronilaca. Prva grupa je ušla u pećinu, osigurala postojeće konopce i proverila vezišta, izvukla arijadninu liniju do prve prostorije, pa preko druge prostorije do vazdušnog džepa, koji nam je bio krajnja tačka. Nedugo zatim ušla je i druga grupa ronilaca i obišla pećinu.

Pauza na terasi iznad malog jezera, sa svih strana okruženo obroncima planina, životinjama i pozitivnom atmosferom. Neko ponovo uz kafu, neko uz čaj, a neko uz svežu pastrmku i kučanski sir, napunili smo energiju i odmorili se za drugi zaron.

U drugom zaronu iskoristili smo priliku da detaljnije upoznamo pećinu, razgledamo duboke pukotine u stenama, uvale u zidovima, skrivene delove. Poseban doživljaj je predstavljalo izlazak u vazdušni džep na kraju druge prostorije. Izronivši i lampama osvetlevši svodove pećine, video se zlatni sjaj na stenama koje su krasile malu dvoranu. Povratkom kroz kosi kanal koji povezuje dve prostorije, vratili smo se u prvu prostoriju i ponovo je razgledali. Spiralno smo izašli ka otvoru koji nas je doveo do malog jezerca iz koga smo ušli, a koje bi i samo po sebi bilo zanimljivo, ali samo da nema pećine.

Temperature vode u vrelu je bila oko 10 stepeni. Dobro opremljeni i posvećeni zadatku koji je pred nama definitivno hladnoća nije bila problem, pogotovo što smo nakon oba zarona ulazili sa sve opremom direktno u termalni bazen čija je temepratura 26 stepeni, gde smo se opustili i uživali kao u nekoj od banja.

Kao i nakon svakog ronjenja koje organizuje Beogradska škola ronjenja, održan je debrifing. Ovog puta uz specijalitete domaće kuhinje u jednom od okolnih restorana koji smo usput izabrali.

Ko je ronio u Krupajskom vrelu, svakako će se ponovo vratiti i vraćati ronjenju na ovoj lokaciji. Nijedan tekst ne može preneti ni delić pravog doživljaja ovakve avanture, ali nadamo se da vam je ovaj tekst makar malo zagolicao maštu da i vi probate ronjenje.

Koristimo priliku da se zahvalimo Mirku Bevenji iz ronilačkog kluba Triton na informacijama u vezi sa ronjenjem u Krupajskom vrelu koje je podelio sa nama.

Više o Krupajskom vrelu možete saznati na sledećem linku.

Krupajsko-vrelo-23

Krupajsko-vrelo-04

Krupajsko-vrelo-03

Krupajsko-vrelo-02

Krupajsko-vrelo-05

Krupajsko-vrelo-06

Krupajsko-vrelo-24

Krupajsko-vrelo-08

Krupajsko-vrelo-09

Krupajsko-vrelo-10

Krupajsko-vrelo-11

Krupajsko-vrelo-12

Krupajsko-vrelo-13

Krupajsko-vrelo-14

Krupajsko-vrelo-15

Krupajsko-vrelo-16

Krupajsko-vrelo-uw-01

Krupajsko-vrelo-uw-02

Krupajsko-vrelo-uw-03

Krupajsko-vrelo-uw-04

Krupajsko-vrelo-uw-05

Krupajsko-vrelo-uw-06

Krupajsko-vrelo-uw-07

Krupajsko-vrelo-uw-08

Krupajsko-vrelo-uw-09

Krupajsko-vrelo-uw-10

Krupajsko-vrelo-uw-11

Krupajsko-vrelo-uw-12

Krupajsko-vrelo-uw-13

Krupajsko-vrelo-uw-14

Krupajsko-vrelo-uw-15

Krupajsko-vrelo-18

Krupajsko-vrelo-19

Krupajsko-vrelo-25

Krupajsko-vrelo-21

Krupajsko-vrelo-22

Krupajsko-vrelo-uw-16

Krupajsko-vrelo-uw-17

Krupajsko-vrelo-uw-18

Krupajsko-vrelo-uw-19

Krupajsko-vrelo-uw-20

Krupajsko-vrelo-uw-21

Krupajsko-vrelo-uw-22

Krupajsko-vrelo-uw-23

Krupajsko-vrelo-uw-24

Krupajsko-vrelo-uw-25

Krupajsko-vrelo-uw-26

Krupajsko-vrelo-uw-27

Krupajsko-vrelo-uw-28

Krupajsko-vrelo-uw-29

Krupajsko-vrelo-07