Cvetanje Tise 01

Od predsednika udruženja „Spasilački tim Tisa - Senta” Nandor Baranjija, naš klub je dobio poziv da im se pridružimo 20.06.2015. u akciji „Očistimo Tisu”, koji smo mi prihvatili sa velikim oduševljenjem. Bio nam je izazov da pomognemo ovoj fenemenalnoj akciji kojoj se, pored našeg, odazvalo i više vojvođanskih ronilačkih klubova. Još veći izazov nam je bio kad smo shvatili da je Tisa „ozbiljna” reka i da je vidljivost pri ronjenju jednaka gotovo nuli.

Pre nego što smo krenuli u našu prvu avanturu na Tisi, upoznali smo se malo sa istorijom ove akcije koja se odvija u isto vreme kad i festival „Cvetanje Tise”, sa informacijama o samom festivalu, pa i samoj Senti i Tisi. Akcija „Očistimo Tisu” odvija se nekoliko godina u nazad u Senti i ima za cilj da se očisti rečno dno, kako iz ekoloških, tako i iz bezbednosnih razloga.

Pre nego što krenemo sa našom avanturom, upoznaćemo Vas sa rekom Tisom, Tiskim cvetom i festivalom „Cvetanje Tise”.

TISA

Reka Tisa je najveća leva pritoka Dunava ukupne duzine od 966 km. Protiče kroz Panonsku niziju. Izvire u Ukrajini, na Karpatima u oblasti Bukovina i dalje protiče kroz Mađarsku, Rumuniju, Slovačku i Srbiju. Uliva se u Dunav kod Starog Slankamena. U Srbiji, Tisa deli Bačku (desna obala) i Banat (leva obala). Tisa je plovna na dužini od 532 km. Dužina Tise kroz Srbiju iznosi 168 km. Značajniji gradovi na Tisi su: Tokaj, Solnok, Čongrad, Segedin, Senta i Bečej.

Cvetanje Tise - foto: Igor Marinović

TISKI CVET

Tiski cvet više miliona godina očarava ljude svojom ritualnom ljubavnom igrom, lepotom svog oblika i boja. Cvetanje reke Tise se odvija sredinom juna i traje oko dve nedelje. Dešava se po pravilu u večernjim časovima. Tada se na površini Tise u delu gde je dno glinovito poljavljuju larve mužjaka, iz kojih se ubrzo izlegu insekti. Nešto kasnije se pojavljuju i larve ženki, a nakon toga počinje masovni „svadbeni let”. Nad površinom reke lete hiljade žutih insekata, zaneseni ljubavnim žarom dočaravajući nastanak sveta. Nezaboravni doživljaj upotpunjuje šum njihovih svilenkastih krilca i odbljeska tonućeg sunca na vodenom ogledalu. Suton dana im oduzima snagu koju su tokom tri duge godine akumulirali u tamnom koritu reke. Površina vode tada izgleda kao da je prekrivena mailm belim cvetovima. Nakon toga mužjaci umiru a ženke lete još izvesno vreme uzvodno, zatim se spuštaju na površinu vode i polažu od 6000 do 7000 jaja. Iz oplođenih jajašaca za dve tri nedelje izgledu se larve koje se ukopavaju u glinoviti deo korita reke. Sudeći prema dostupnim podacima, ovaj prirodni fenomen se može videti samo na Tisi i na reci Jangcengjang u Kini. Nekada su jedinke Tiskog cveta bile rasprostranjene i po drugim većim rekama Evrope, a danas je Tisa skoro jedino utočište ove vrste.

Cvetanje Tise - foto: Igor Marinović

FESTIVAL „CVETANJE TISE” SENTA

Festival je organizovan prvi put 2013. da bi privukao pažnju građana na reku Tisu, na njenu floru i faunu s posebnom pažnjom na jedinstveni prirodni fenomen, na cvetanje Tise. Ovaj dvodnevni festival obezbeđuje zabavu za posetioce prelepog Tiskog keja, okićenog sa kestenima. Posetioci mogu uživati u raznovrsnim kulturnim i muzičkim programima, gastronomskim doživjaljima.

RONJENJE U MRAKU

Naša avantura započinje oko 14 časova gde smo se okupili sa roniocima iz ostalih klubova u upoznali naše domaćine Baranji Nandora, Sašu Ristića i Đerđa Habrama. Nakon upoznavanja odrzan je info sastanak gde nam je Nandor dao detaljne informacije kako će sama akcija teći, na šta je potrebno obratiti pažnju, šta nas očekuje, odakle krećemo, koliko će trajati zaron i gde ćemo odlagati otpad koji pronađemo u reci. Nandor nam je zatim uzeo podatke i koju ronilačku kategoriju posedujemo i poceli smo da se spremamo za prvi zaron. Privukli smo znatiželjne poglede prolaznika, koji su se u velikom broju okupili na keju i posmatrali kako se spremamo za zaron i davali nam tihu podrsku.

U 16 časova smo počeli da se pripremamo za prvi ulazak u vodu i tada smo shvatili da nije bas sve jednostavno kao što smo zamišljali. Pri ulasku u vodu, dočekalo nas je veliko, oštro i klizavo kamenje. Prebrodili smo prvu prepreku i pri prvom zaronu uvideli smo da je vidljivost nula, što je dovelo do toga da će se čišćenje reke Tise svesti na opipavanje dna. Čak ni lampe koje smo poneli nisu imale nikakvog efekta.

Što se tiče same lokacije ronjenja uslovi su bili sledeći: pristup lokaciji je bio sa betonskog platoa obalo-utvrde gde smo i istovarili svoju opremu. Temperatura vode je bila na površini oko 25°C, tako da je bilo prijatno roniti i u mokrom odelu. Naravno, kao i na svakoj većoj reci susreli smo se sa jakom rečnom strujom. Dno je kamenito i strmo.

Naša grupa se sastojala od ronilaca u vodi i ekipe na suvom koji su pomagali pri izvođenju zarona. Zbog nulte vidljivosti, ronili smo po konopcu čiji je jedan kraj na obali držala ekipa na suvom, a za drugi kraj smo vezali teg i postavili ga u vodu, tako da smo formirali liniju normalnu na obali. Ekipu ronilaca smo organizovali tako da smo se podelili na tri zadatka. Ronioca koji je baratao sa tegom, ronioce koji pretražuju po liniji i ronioca do obale koji je iznosio pronađene predmete. Nakon pretražene jedne linije, ronilac na kraju konopca je pomerao teg za dužinu dohvata ruke, u pravcu niz reku, a ekipa na suvom se paralelno pomerala, tako smo pretražili deo po deo našeg segmenta. Tu smo se susreli i sa još jednom poteškoćom, konopac se non-stop upetljavao u biljke i granje koje se nalazilo uz samu obalu reke, pa je jedan od ronica morao neprestano da izranja i raspetljava konopac, jer ekipa sa obale nije imala pristup upetljenom delu, niti je mogla da se pomera dalje. Prilikom ronjenja po konopcu, bili smo okrenuti nogama niz struju i bilo je prilično interesantno osetiti kako nas struja usmerava nizvodno. Nakon pretraženih 50-tak metara obale do dubine oko 6m, izašli smo iz vode. Sve grupe ronilaca su svoje „ulove” donele do posebno postavljenog kontejnera. Pored raznoraznog otpada, iz vode je izvučen i ogroman panj koji je ugrožavao bezbednost kupača i čamaca koji se tu vrlo često zaustavljaju.

Nakon završetka zarona i male pauze, svi smo konstatovali da smo ronili u potpunom mraku i samim tim nas je vukla želja da zaronimo ponovo za svoju dušu, ali ovog puta dublje (11m) kako bi se bolje upoznali sa dnom reke Tise. Zbog nulte vidljivosti komunikacija je bila otežana i svodila se samo na „pipanje”. Od rečne biocenoze posebnu pažnju su nam privukle ogromne školjke koje smo često napipavali na dnu.

Možda nismo uspeli da očistimo Tisu koliko smo želeli, ali iskustvo je svakako bilo jedinstveno. I to malo što smo uspeli da izvadimo iz reke je ipak neki doprinos ovoj akciji koju bi svaki grad trebalo da ima. Svima je želja da reka Tisa i dalje ostane specifičan ekosistem, koji bi retkim fenomenom „Cvetanje Tise” fascinirao i naredne generacije.

Nakon zarona, Nandor nas je sve pohvalio i zahvalio se što smo se odazvali njegovom pozivu i pozvao nas da se pridružimo večeri koju je organizovao za nas, da se prošetamo gradom, upoznamo Sentu i da se zabavimo na festivalu. Takođe je iskazao veliko olakšanje što je isti broj ronilaca koji je ušao u vodu i izašao iz vode, jer po njegovim rečima, dobro je samo kada nas izađe više nego što je zaronilo, nikako manje. A svakako bi bio loš scenario i da je neko izronio recimo u Titelu. Naravno, šalu na stranu, sve je prošlo u najboljem redu, zahvaljujući dobroj organizaciji i iskustvu ronilačkih timova.

Večera se odvijala na zanimljivom mestu, nekadašnjem ambaru, gde je bio postavljen sto za večeru. Posluženi smo ukusnim pasuljem, gde smo se uz večeru malo bolje upoznali sa ostalim učesnicima akcije i sa našim domaćinima. Shvatili smo da je Nandor druželjubiv i srdačan domaćin, koji se potrudio i da sa malim sredstvima koje je dobio od opštine Senta, učini da se svi osećamo dobrodošlo. Posle večere smo prošetali Sentom, pojeli ukusan Kurtoš kolač i uživali u zalasku sunca i festivalu koji je okupio veliki broj žitelja Sente i okolnih mesta.

Na odlasku, dobili smo poziv da se i sledeće godine pridružimo ovoj akciji a mi ćemo ako nam okolnosti dozvole sigurno biti tu da pružimo podršku spasilačkom timu Tisa, uz nadu da će se sa našim prisustvom poklopiti i famozno cvetanje Tise, koje nas je ove godine na žalost zaobišlo. U svakom slučaju, bilo je ovo neobično iskustvo koje ćemo dugo pamtiti, jer se u mnogome razlikuje od ostalih ronjenja kojima smo prisustvovali.

Cvetanje Tise 02

Cvetanje Tise 03

Cvetanje Tise 04

Cvetanje Tise 05

Cvetanje Tise 06

Cvetanje Tise 07

Cvetanje Tise 08

Cvetanje Tise 09

Cvetanje Tise 10

Cvetanje Tise 11

Cvetanje Tise 12

Cvetanje Tise 13

Cvetanje Tise 14

Cvetanje Tise 15