SvetaMarina-Lina-01

U okviru prvomajske ronilačke ekskurzije u Svetoj Marini, malom primorskom mestu u Istri, koju je organizovala Beogradska škola ronjenja, jedan od dana smo posvetili u ronjenju na olupini gvozdenog parobroda SS Lina.

Brodom smo otplovili na lokaciju u blizini ostrva Cres, gde se nalazi olupina potonulog gvozdenog parobroda SS Lina. Posle oblačenja na brodu i poslednjih dogovora pred zaron, jedan po jedan ronilac je uskočio u vodu sa ivice palube, što je već u početku mala promena u odnosu na uobičajene ulaske u vodu sa plaže. Zaronivši u plavo posle nekog vremena ugledali smo kako se polako prikazuje vrh pramca koji se nalazi na 27 metara dubine. Nedugo zatim smo ugledali ceo brod, kako leži na strmom peščanom dnu, kormilom okrenut ka dubini sa najnižom tačkom na 52 metra.

Roneći, uživali smo posmatrajući unutrašnjost olupine, kargo prostor prekriven ribarskim mrežama, glavni kotao, parni uređaj, dimnjak i impresivni jarbol. Sama olupina je vremenom postala veštački greben, a tim i stanište koje naseljavaju razni primerci morskog života, tako da smo tokom zarona imali društvo velikih jata riba, koja su dodatno ulepšavala izgled ove prelepe podvodne lokacije. Svakako da je bilo dosta materijala za podvodnu fotografiju.

Nakon obilaska olupine SS Line, preko okolnih grebena i kroz malu ali zanimljivu pećinu, došli smo do dogovorene izlazne tačke.

Ovaj zaron je bio pomalo simboličan, jer je napravljen 100 godina nakon potonuća SS Line. Obišli smo olupinu koja ceo vek leži na dnu mora i imali priliku da izbliza vidimo veliki primerak podvodnog istorijskog blaga. Istražujući olupinu broda proizvedenog u pretprošlom veku, SS Lina nikoga nije ostavila ravnodušnim, i svakako da ćemo je ponovo posetiti.

Na sledećim fotografijama možete pogledati kako smo se proveli dok smo ronili na olupini gvozdenog parobroda SS Lina.

SvetaMarina-Lina-02

SvetaMarina-Lina-03

SvetaMarina-Lina-04

SvetaMarina-Lina-31

SvetaMarina-Lina-30

SvetaMarina-Lina-05

SvetaMarina-Lina-06

SvetaMarina-Lina-07

SvetaMarina-Lina-08

SvetaMarina-Lina-09

SvetaMarina-Lina-10

SvetaMarina-Lina-11

SvetaMarina-Lina-12

SvetaMarina-Lina-13

SvetaMarina-Lina-14

SvetaMarina-Lina-15

SvetaMarina-Lina-16

SvetaMarina-Lina-17

SvetaMarina-Lina-18

SvetaMarina-Lina-19

SvetaMarina-Lina-20

SvetaMarina-Lina-21

SvetaMarina-Lina-22

SvetaMarina-Lina-23

SvetaMarina-Lina-24

SvetaMarina-Lina-25

SvetaMarina-Lina-26

SvetaMarina-Lina-27

SvetaMarina-Lina-28

SvetaMarina-Lina-29